Kysymys:
Kuinka estän vaarallisen takapotkun pöytäsahalla?
ratchet freak
2015-03-17 20:37:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kun leikataan pöytää pöydälle, työkappale voidaan joskus heittää pois sahasta suurilla (ja vaarallisilla) nopeuksilla.

Mitkä tekniikat tai varusteet voivat vähentää potkun mahdollisuutta?

Minua on lyönyt ja leikattu 15 "neliön muotoinen lentävä MDF-pala, joka potkaistiin takaisin, kun se sitoi aidan ja terän väliin. Kaipasin vain kasvoni. Tärkeä asia.
Keskikoulun myymäläluokassani joku repi 2x4-palan. Takapotku ampui sen noin 35 tuuman koko kaupan luokkahuoneelle (missä kaikki pöydät olivat) ja jätti valtavan kolon liitutaululle aivan opettajan pöydän taakse. Ehdottomasti tärkeä asia!
Jos haluat kerskaavan kilpailun siitä, kuinka pahaa takapotkua olet nähnyt, vie se [keskusteluun] (http://chat.stackexchange.com/rooms/22025/woodworking)
Pöytäsahojen osalta sanon aina milloin ja ei, jos katkaiset jotain. Mielestäni ne ovat kaikkien aikojen vaarallisin työkalu. Tunnen ihmisiä, jotka ovat katkaisseet sormet tai peukalot sahaussahalla ja jopa kannettavalla 7 tuuman pyörösahalla, eivätkä ne ole yhtä vaarallisia kuin pöytäsaha. Voin tehdä melkein minkä tahansa leikkauksen ilman pöytäsahaa, joten en koskaan käytä pöytäsahaa, ja jos minun on käytettävä pöytäsahaa, käytän 4 jalan pitkää työntöpuikkoa, jonka tein pitämään käteni vähintään 2 metrin päässä sahasta terä. En koskaan laittanut kättäni pöydän yli ollenkaan, kun saha on päällä. Lukion puukaupassa meidän piti saada 100% t: stä
Kuusi vastused:
#1
+35
dfife
2015-03-17 20:43:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ajamiveitsi! Se on paras menetelmä. Olen kuullut sanovan, että on mahdotonta saada takapotku vetoveitsella.

enter image description here

(Kuvalähde)

Muita huomioitavia asioita:

  1. Aita on terän suuntainen. Jos se ei ole yhdensuuntainen, saatat puristaa terää ja saada työkappaleen lentämään takaisin sinua kohti.
  2. Älä repi lautoja kahtia. Jos sinulla on kuuden tuuman levy, jonka leikkaat kahtia, lievität paljon jännitystä puussa ja saatat saada merkittävää puun liikkumista leikkaamisen aikana. Jälleen saatat puristaa terää ja saada vaarallisen potkun. On aina parempi karkea leikata ensin vannesahalle.

Muokkaa: Yksi muu huomioitava asia - käytän yleensä kahta työntöpuikkoa, kuten Mattias Wandel ( https://www.youtube.com/watch?v=gdIQY_7T26k) niin, että pitää minut kappaleen puolella eikä sen takana. Tällä tavoin, jos takapotku tapahtuu, olen poissa vahingosta.

Muokkaa # 2: Minun oli palattava takaisin ja lisättävä vielä yksi asia, joka liittyy tangentiaalisesti OP-ohjelmaan. Luin artikkelin siitä, että joku käyttää sahaa, joka katkaisi turvaominaisuuden ja menetti peukalonsa. Näyttää siltä, ​​että hän ajatteli takapotkua (ja käyttää kahta tankoa) ja ulottui terän yli vapauttaakseen työkappaleensa. Huono idea.

Tuli tänne sanomaan niittoveitsi. Olen kokenut takapotkun käyttäessäni sitä, mutta se oli oma tyhmyys. En ollut vaivautunut nostamaan ajo-veistä takaisin ylös suorittamatta läpileikkausta. Onneksi se oli pienellä neliöllä vaneria, jota leikkain, eikä sillä ollut tarpeeksi massaa tekemään paljon vahinkoa, kun se osui minuun. En ole koskaan tehnyt tätä virhettä uudelleen, enkä ole koskaan kokenut potkua uudelleen.
Se vie vain yhden kerran! Leikkain laatikkoa sopivaksi ilman juoksuveistä. Sanon sinulle, että laatikossa on PALJON massaa! Iskin vatsaani ja löin tuulen minusta.
Ensimmäinen apupisteesi on tärkeää ottaa huomioon, koska useimmissa sahoissa on säätöjä pitämään aita ja terä oikeassa suunnassa. Hyvä pointti!
Useimmat potkut, jotka olen nähnyt, liittyvät asioihin, jotka jäävät loukkuun kulmaan. Näen joitain höyhenlaudoja, jotka mainitaan myöhemmin.
#2
+22
rob
2015-03-17 23:15:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Takaisin voi tapahtua, kun terän takaosa puristuu reunaan, kun puunpalaa puristetaan terän ja aidan väliin tai kun puupala nostetaan pöydältä.

Takaiskunestolaitteet

Kuten muut ovat maininneet, vetoveitsi , takaiskun estävät tassut ja aidalle asennetut höyhenlaudat suojaa takaiskuilta.

Jos käytät pöydälle asennettua höyhenlaudaa, varmista, että se on ennen terää (syöttöpuoli). Jos asetat höyhenlaudan terän viereen tai terän perään, höyhenlauta todella aiheuttaa puun puristavan terän ja aiheuttaa takaiskun.

Muita laitteita ovat aitaasennetut rullat ja käsikäyttöiset tai automaattiset syöttölaitteet.

Aidalle asennetut rullat ovat toiminnaltaan samanlaisia ​​kuin aidalle asennetut höyhenlaudat, mutta ne myös auttavat työntämään kalustoa vasten aidaa. Telat on yleensä suunniteltu pyörimään vain yhteen suuntaan.

Board Buddies fence-mounted rollers

Clear Cut stock guides

Manuaalinen syöttölaite:

Duelen Safety Fence

Virtalähde:

Power Feeder

Jakaja ei ole yhtä hyvä kuin niittoveitsi

Jos sinulla on vanhempi saha, sinulla saattaa olla halkaisija vetoveitsen sijaan. Vaikka sekä halkaisija että niittoveitsi estävät terän puristumisen, halkaisija on aina sijoitettu samalla korkeudella, kun samalla veitsi nousee ja laskee terän mukana. Tämän ansiosta vetoveitsi voi pitää vakaan etäisyyden terän takaosasta. Tämä tarkoittaa, että kun terä lasketaan matalaa leikkausta varten, terän takaosan ja halkaisijan välillä on valtava rako, kuten potkuritapahtuma analysoi LumberJocksissa. Halkaisija toimii yhtä hyvin kuin vetoveitsi, kun terä on nostettu täydelle korkeudelle - mitä itse pidetään vaarallisena, ellet tarvitse terän koko korkeutta leikkaamiseen.

Leikkaukset

On olemassa joitain muita turvatoimenpiteitä, joita voit käyttää leikkauksissa.

Käytä leikkaamiseen kelkkaa. Kelkka kehrää työkappaleen koko terän läpi ja työntää molemmat kappaleet terän ohi leikkauksen jälkeen.

Crosscut sled

Älä käytä mitraa ja aitaasi yhdessä. Jos haluat käyttää aitaa pysäyttimenä leikkaamaan tasaiset pituudet, kiinnitä puupala aidaan ennen terää (syöttöpuolella). Tällä tavoin leikkausta ei voi jäädä terän ja aidan väliin.

Ajattele koko leikkaus läpi ennen kuin teet sen

Ennen kuin teet leikkauksia millä tahansa sähkötyökalulla, sinun tulee huolellisesti miettiä koko leikkaus alusta loppuun. Jotkut alla mainituista huolenaiheista voivat suoraan vaikuttaa (tai estää) takapotkun, mutta kaikki ne ovat tärkeitä.

  • Kuinka työnnät työkappaleen koko pituuden sisään, läpi ja ohi terä?
  • Onko jotain, joka voisi estää työkappaleen polun?
  • Missä kumpikin käsi käy läpi koko toiminnon?
  • Mitä tapahtuu leikkaus?
  • Leikatko solmua tai muita epävakaita ominaisuuksia?
  • Mitä tapahtuu, kun työkappale on terän ohi? Saako se sahan takapäässä (ja mahdollisesti putoaa)?
  • Tarvitsetko syöttö- tai poistotukia?
  • Missä on virtakytkin ja miten käännät irti sahasta, jos työkappale juuttuu etkä voi työntää sitä kokonaan terän läpi? Voitteko sammuttaa sen polvella, jotta sinun ei tarvitse liikuttaa käsiäsi?

Seiso selkeästi

Vaikka se ei välttämättä tee mitään takaiskun estämiseksi , sinun tulee aina yrittää pysyä erossa potkun takapotkun todennäköisestä polusta. Pysty etenkin työkappaleen sivulle, jos mahdollista, ja jos käytät aitaa, älä seiso terän ja aidan välisellä alueella.

Onko aitaasennettua telaa (kuten kuvassa olevat keltaiset) ostettavissa? Jos on, mistä voin löytää sellaisen? kiitos, R
@Randy Kuvassa olevia keltaisia ​​kutsutaan Board Buddiesiksi ja mustia myydään nimellä JessEm Clear Cut TS. Löydät nämä ja ehkä muutamat muut hakemalla hakusanoilla "pöytäsahojen rullanohjain" tai "pöytäsahojen varasto-opas". Suurin osa puunjalostustyökaluliikkeistä myy niitä.
#3
+17
Doresoom
2015-03-17 20:56:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toissijaisena turvatoimenpiteenä @ dfifen erinomaiselle vetoveitsiehdotukselle, takaiskunvaimentajat ovat toinen vaihtoehto.

Yleensä ne asennetaan itse terään ja jousikuormitettuina pitämään kiinni työkappaleessa. Ajattele sitä sahatavaran yksisuuntaisena kytkimenä.

Huomaa, että minulla on ollut ongelmia näiden naarmuuntuvien havupuiden kuten männyn kanssa, joten käytän niitä vain, jos suunnittelen edelleen raskasta hiontaa tai höyläämistä. jälkeenpäin.

enter image description here

Kuvalähde

#4
+9
bowlturner
2015-03-17 21:09:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Se ei ole yhtä tehokas kuin hyökkäävä veitsi ja takapotkutappeja, mutta höyhenlauta voi auttaa ja pitämään sormet turvassa.

enter image description here

Kuvassa on reitittimen pöytä eikä pöytäsaha, mutta olet oikeassa, että aidalle asennettu höyhenlauta voi auttaa torjumaan. Jos käytät pöydälle asennettua höyhenlaudaa ja teet läpileikkausta, muista sijoittaa höyhenlauta ennen terää (syöttöpuoli).
@rob kyllä ​​tiedän, että se on reititin, jos minulla on aikaa, löydän sellaisen pöytäsahalla
Aidan (ennen terää) vastaiset ja alaspäin pöytää vasten olevat höyhenlaudat voivat auttaa sinua karvaisten leikkausten yhteydessä.
#5
+7
CoAstroGeek
2015-03-17 21:09:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pidä suurempi kappale terän ja aidan välissä ja työnnä sitä kiinni kepilläsi. Useimmat potkut, joita olen nähnyt, olivat, kun kapea pala puristettiin terän ja aidan väliin. Ja älä seiso kappaleen takana!

Ole erityisen varovainen kierretty tai solmittu puutavara, jolla voi olla paljon sisäisiä jännitteitä - paljon todennäköisemmin puristaa &in potkut takaisin.

tämä on ollut myös kokemukseni. kutsumme sitä palan takana olevaa aluetta "tulilinjaksi".
#6
+1
Sherwood Botsford
2019-05-10 16:52:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lähetetty alun perin Q&A: ksi, mutta merkitty kaksoiskappaleeksi.

Jälkimarkkinoilla ajettavat veitset vaihtelevat yleensä ei-optimaalisesta.

Niittoveitsen tehtävänä on estää puuta tarttumasta terän nouseviin hampaisiin. Tämä voi tapahtua joko käyttäjän virheen kautta tai puun jousesta uuteen muotoon muodostamalla kaari.

Halkaisijat tekevät myös tämän, mutta ovat yleensä kauempana terästä, eikä niitä voida käyttää kallistettujen terien kanssa.

Minulla oli vanha rockwell-majava, jossa ei ollut vartijaa, ei halkaisijaa, ei niittoveitsi. Minulla on edelleen kaikki sormeni. Suuri kokoelma työntösauvoja ja noin kaksi kiloa vainoharhaisuutta, ja ÄLÄ KOSKAAN seiso terän tasossa.

Joka tapauksessa:

Jos aidallesi on asennettu raita jigille , saat pyörät, jotka ovat hieman linjan ulkopuolella ja jousikuormitettuja. He ajavat ylös laudalle ja vetävät levyn aidaa kohti. Tämä vähentää mahdollisuutta, että kaari tarttuu nousevaan terään.

Board Buddies

Tämä Jessemin valmistaja näyttää vakaammalta. Jessem Stock Control

Yhdistä tämä sulka-aluksella. Yleisin tyyli lukittuu jiiriputken aukkoon. Nyt on joitain liukkaita, joissa on irrotettavat magneettipidikkeet ja jotka voivat sekä työntää sisään että alas. Tämä varmistaa, että lauta on tiukka aidan kanssa leikkauksen alkaessa. Höyhenlaudat voidaan asentaa myös aidalle työntämään alas Two way featherboard

Featherboard

Voit myös saada tassuja jotka kiinnittävät aidan. Tämä kytkeytyy vain, jos sinulla on takapotku, eikä se juurikaan estä sitä tapahtumasta.

Lopuksi: Paras turvatarvike on korviesi välissä.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 3.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...